58-годишен мъж с неизлечимо сърдечно заболяване, на когото е трансплантирано второто

...
58-годишен мъж с неизлечимо сърдечно заболяване, на когото е трансплантирано второто
Коментари Харесай

Втори пациент с трансплантирано свинско сърце почина шест седмици след процедурата

58-годишен мъж с неизлечимо сърдечно заболяване, на който е трансплантирано второто в света генетично модифицирано свинско сърце, е умрял близо шест седмици след процедурата, оповестиха от медицинския център, в който е осъществена интервенцията.

Лорънс Фосет е получил органа на 20 септември и е умрял на 30 октомври, се споделя в изказване на Медицинския център на Университета на Мериленд, съобщи Агенция Франс Прес.
Той не е отговарял на изискванията за трансплантация на човешко сърце заради напредналите си болести, в това число периферна съдова болест. Въпреки че в началото трансплантацията е функционирала добре, през последните дни тя стартира да демонстрира признаци на отменяне.

" Скърбим за загубата на господин Фосет, незабравим пациент, академик, деец от военноморските сили и фамилен човек, който просто искаше да прекара малко повече време с любящата си брачна половинка, синове и семейство ", съобщи хирургът Бартли П. Грифит, направил трансплантацията.

Последната пробна процедура е част от разрастващата се област на проучвания, ориентирани към рационализиране на междувидовите трансплантации или ксенотрансплантациите, включващи скотски органи, генетично модифицирани, с цел да се понижи вероятността да провокират отменяне при хората.

Надяваме се, че в последна сметка те ще оказват помощ за превъзмогване на дефицита на човешки донори, защото единствено в Америка сега повече от 100 000 души чакат орган.
Дейвид Бенет старши е първият човек, получил трансплантация на генно редактирано свинско сърце през януари 2022 година, осъществена от същия медицински екип.

Той умря след два месеца, като медицинският център изясни гибелта му с " голям брой фактори, в това число неприятното му здравословно положение " преди интервенцията, макар че по-късно бе открито, че органът е бил инфектиран с вирус.

Мохамед Мохиуддин, шеф на програмата за сърдечна ксенотрансплантация, похвали приноса на Фосет към науката, като добави: " Възнамеряваме да проведем просторен разбор, с цел да установим факторите, които могат да бъдат предотвратени при бъдещи трансплантации. "

През последните две години лекарите трансплантираха бъбреци от генетично модифицирани свине на пациенти в мозъчна гибел, предава БГНЕС.

През септември Институтът за трансплантации към болничното заведение NYU Langone в Ню Йорк разгласи, че свински бъбрек, трансплантиран на пациент в мозъчна гибел, е функционирал в продължение на рекордните 61 дни.

Ранните проучвания в региона на ксенотрансплантацията са фокусирани върху вземането на органи от примати - да вземем за пример през 1984 година на новородено, известно като " Бебето Фей ", е трансплантирано сърце от бабуин, само че то оцелява само 20 дни.

Сегашните старания са ориентирани към прасетата, които се считат за идеални донори за хората заради размера на органите им, бързия им напредък и огромните им приплоди, както и заради обстоятелството, че към този момент се отглеждат като източник на храна.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР